• X

    Passiefwoning de Molshoop

    Een passiefwoning die echt aan het milieu denkt, slorpt geen nieuwe bouwgrond op in het groen maar ent zich op een bestaande wijk (inbreiding). Passiefhuis “De Molshoop” werd gebouwd op een braakliggend stuk grond in een bestaande wijk, dicht bij centrumfuncties, openbaar vervoer, … Als overgang van de openbare ruimte naar de privé habitat voorzien we een grote overdekte inkom die meteen dienst kan doen als carport of speelruimte. In het kader van aanpasbaar/levenslang bouwen zijn de doorgangen, deuren, trappen, … breed gehouden. De ingewerkte deurmat is zo voorzien dat de wielen van een rolstoel een volledige rondgang maken en bij regenweer dus eenvoudig gedroogd kunnen worden. De structuur binnen is open en grotendeels aanpasbaar. Ondanks een strenge zonering kijk je van het gelijkvloers tot aan de nok. Wegens het programma en de stedenbouwkundige voorschriften, heeft de woning evenwel een minder compact “Vlaams” 9-13-17 profiel gekregen. Om dit volume passief te krijgen, zullen we enkele ecologische “zonden” moeten toestaan inzake het gebruik van ecologische materialen. Een voorwaarde hierin is wel bv de spouwisolatie met PUR-platen demonteerbaar geplaatst worden zodat de volgende generaties ze kunnen hergebruiken of recycleren. De woning wordt overal voorzien van valse plafonds zodat ook de technieken (ventilatiesysteem, electriciteit …) aanpasbaar en/of demontabel zijn. De ramen zijn exact gedimensioneerd om geniet te hebben van passieve zonnewinsten zonder oververhitting te krijgen. Eventuele overtollige warmte wordt afgevoerd naar het zwembad.

  • X

    BEN-woning Bahnhove

    Een vergeten perceel aan de rand van het dorp. De opdrachtgever wilde zijn woning absoluut laten optrekken in prefabbeton. Aan de buitenzijde bekleed met geïsoleerde crépy & daardoor een frisse verschijning langs het treinspoor. Het witte volume is –na onderzoek naar de beste oriëntatie, passieve zonnewinsten etc- gekneed tot een dynamisch volume. De insprong aan de voordeur zorgt ervoor dat je droog staat.Achteraan gaat het oververhitting tegen & zorgt het ervoor dat het niet binnen regent. De uitstulping in de leefruimte creëert zowel buiten als binnen een extra hoekje.

    Aan de binnenzijde is het beton zichtbaar gelaten & kan het overdag warmte accumuleren om ’s avonds af te geven. Beneden is de woning geconcipiëerd als een open loft-achtige structuur. Boven is ze opgevat als een treincoupé. Vanuit de badkamer kan je wuiven naar de treinbestuurder. De woning is uitgerust met zonnepanelen, een warmtepomp, balansventilatiesysteem D, regenwaterrecuperatie …

  • X

    Uit de Schellse klei

    Deze woning met bureau werd opgetrokken op een achterliggend terrein in het groen. De verdoken ligging maakte het mogelijk veel glas te voorzien zodat de bewoners letterlijk in het groen wonen. Het is de bedoeling dat het de beplanting op termijn zal fungeren als zonwering. In de winter laten de bomen de zon door. De glazen doos op het gelijkvloers heeft bijna een 360° zicht op het landschap (met pauwen & kippen), slechts onderbroken door enkele houten wanden.

    Binnen staan 3 evenwijdige dragende wanden als kamerschermen die de ruimtes definiëren. De ruimtes lopen wel in elkaar door. Tevens kan je binnen de woning op verschillende manieren van punt A naar B gaan. Via de trap in de vide van de leefruimte ga je via een speelhoek naar het slaapgedeelte, een gesloten doos in geïsoleerde crépy, opengewerkt aan de oostzijde zodat de ochtendzon kan helpen bij een aangenaam begin van de dag. Of hoe een moderne woning samenwerkt met de elementen van de natuur.
    De woning is uitgerust met zonnepanelen & zonnecollectoren (vloerverwarming), groen als zonnewering & een groendak.

    Publicaties:
    -Website Livios (schakel 54-1)
    -Het Nieuwsblad 29 mei 2010
    -Mijn huis, mijn architect 2009