• X

    Black box 1

    Nieuwbouw gekoppelde eengezinswoning
    In het midden van de woning werd een volume gezet dat wc, vestiaire, berging & half-open keuken herbergt & waar je volledig rond kan lopen. Deze “black box” verdeelt de ruimte in een zitruimte vooraan & een eetruimte achteraan. Ook boven plooien de ruimtes zich rond een “black box” & kan je op verschillende manieren rondwandelen. Zo kan je van de slaapkamer via de dressing naar de badkamer & via de overloop terug. De master bedroom heeft een glazen wand aan de vide met open trap & biedt door de dubbel hoge ramen van de achtergevel zicht op de tuin. De buitenschil is opgetrokken in Ytong met ecologische muurisolatie van Knauf Ecose (zonder petroleumderivaten). De dakisolatie is papiercellulose (Isofloc). Er is vloerverwarming op een gascondensatieketel HR top & een balansventilatiesysteem.

  • X

    Black box 2 (dubbelwoonst)

    Nieuwbouw gekoppelde dubbelwoonst

    In het midden van de woningen werd een volume neergezet dat wc, vestiaire, berging & trap herbergt & waar je volledig rond kan lopen. Deze verdeelt de ruimte in een leefruimte achteraan & een keuken/ontbijthoek vooraan. Ook boven is de woning rationeel verdeeld in voor & achter. De inkompartij in de zijgevel is naar achter geplaatst & creëert zo een afdak waar je droog staat. De puntgevel in metselwerk loopt schuin naar achter door voor een zuivere vorm. De verdieping is opgevat als een grote zinken dakkapel of kijkdoos. Ook de garage is bekleed met quarts zink.

  • X

    Ruwe bolster

    Nieuwbouw gekoppelde eengezinswoning
    De zijgevel is schuin gezet & creëert zo een overdekt voorgebied. De inkom van de woning is meteen het centrum van de woning. De leefruimte plooit zich in U-vorm rond deze kern zodat de ruimtes aan elkaar hangen maar toch geborgenheid geven. Ook achteraan is er een overdekte buitenruimte zodat je toch buiten kan zitten wanneer het regent. De trap in het midden van de leefruimte loopt via een smalle sleuf tegen de muur naar boven & geeft zo vertikaliteit & hoogte. Boven zijn de verschillende kamers achter elkaar geordend. Een horizontaal bandraam komt in elke kamer voorbij & kadreert het landschap. Het lava-achtige gevelparament loopt met de puntgevel schuin naar achter toe voor een zuivere vorm. Het opgelegd profiel wordt verder afgewerkt met hout. Dat hout komt terug ter plaatse van de overdekte buitenruimtes. Zo blijft de ruwe bolster warm & aaibaar. Letterlijk warm blijft het door de Ytongwanden & een ecologische muurisolatie van Knauf Ecose. Doordat de plafonds niet bezet zijn is er minder materiaalverbruik (ecologisch & economisch).

    Publicaties
    -Mijn huis, mijn architect 2012

  • X

    Brutalisme

    Verbouwing van een rijwoning

    De woning was te klein & had geen zicht vanuit de leefruimte naar de keuken of de tuin. De tussenmuren werden gesloopt & er werd een nieuwe uitbouw voorzien. Op het gelijkvloers bevat die een open leefkeuken met een driedubbel schuifraam voor maximaal zicht op de tuin. Op de verdieping bevat de uitbouw een uitbreiding van de badkamer. Het geheel is opgetrokken in beton & metselwerk. Het gevelparament werd gestapeld. Het beton binnen werd bekist met planken & zichtbaar gelaten. In het bestaande gedeelte werd de plafondpleister afgekapt zodat ook hier de plankenstructuur in het beton zichtbaar werd & een loft-achtig effect ontstaat.

  • X

    Kangoeroewoning

    Koppelen van 2 woningen dmv een nieuwe uitbouw in kastanje

    Dit grote gezin had nood aan meer ruimte & had de opportuniteit om de aanpalende woning te kopen zodat daar de kinderen konden wonen & muziek beoefenen. De 2 woningen worden gekoppeld door een brede uitbouw achter de 2 woningen te plaatsen. Het dak loopt door aan de zijkant & overkapt meteen ook de servitudes aan elke kant. Dat is de informele inkom wanneer je aankomt met de fiets. De gehele constructie (kolommen, ramen, beplanking luifel) is opgetrokken in kastanjehout.

  • X

    Licht & lucht

    Verbouwing burgerwoning
    Zoals vele huizen had ook deze mooie herenwoning te lijden onder typische aanbouwen in slechte staat die licht & zicht wegnamen. Deze werden dan ook gesloopt. De originele structuur werd behouden maar de interne organisatie werd gewijzigd. Het bleek namelijk veel logischer de keuken onder te brengen in de smalle ruimte aan de straatkant, waardoor er een royale leefruimte kon gecreëerd worden aan de tuin. De woning moest open & licht zijn, maar tegelijkertijd knus & intiem. Dit werd opgelost dmv een vide van twee verdiepingen. Deze was mogelijk omdat we de badkamer op de verdieping verplaatsten naar de middelste ruimte op de verdieping, gelegen aan de master-bedroom. De ruimte bovenaan de vide is ingepalmd door de kinderen & doet dienst als speelplateau. Visueel & auditief blijft het contact met de leefruimte beneden behouden maar speelgoed moet niet opgeruimd worden als er bezoek komt.Door de glazen borstwering & achtergevel zie je recht in de kruinen van de bomen, waardoor het lijkt alsof ze hier in hun persoonlijk boomhut zitten.

    Publicaties
    -Vlaamse renovatiedag 2005
    -Gazet van Antwerpen

  • X

    Bel-etage

    Verbouwing van een bel-etage
    Zoals elke bel-etage bevond de leefruimte zich op de eerste verdieping waarbij men eerder over de tuin keek dan in de tuin. Op het gelijkvloers bevonden zich enkele bergingen achter de garage. Deze bergingen werden een knusse zithoek waarbij de stalen balken dmv een LED-strip werden omgevormd van zware structurele elementen naar lichtarmaturen. Achter de woning kwam een ruime vide met een leefkeuken & eetkamer aan de tuin. De verspringing vd achtergevel zorgt voor een soort luifel die oververhitting tegen gaat. De oude leefruimte op de eerste verdieping werd een speelruimte gekoppeld aan de nieuwe leefruimte/vide. Daardoor is er wel contact maar ligt het speelgoed niet in de weg & is eventuele rommel zelfs niet zichtbaar. Vooraan werd de ouderlijke slaapkamer ondergebracht met een eigen badkamer.

  • X

    Binnenstebuiten

    Ingrijpend verbouwen van een stadswoning
    Het gelijkvloers werd volledig vrijgemaakt & binnenstebuiten gekeerd. Ipv de klassieke binnenwanden werd vooraan 1 grote ruimtescheidend volume geplaatst waar je volledig rond kan lopen. Deze bevat vestiaire, wc, keuken … & verdeelt automatisch de ruimte in sas, traphal, keuken … Boeiender & goedkoper. Om licht te krijgen in de keuken werd het achterste deel vh plafond (vloer 1e ) weggenomen & een groot vertikaal bandraam gecreëerd in de achtergevel van het hoofdvolume. Achter het hoofdvolume werd een nieuwe uitbouw in hout voorzien. Op het gelijkvloers is dit leefruimte, op de verdieping is dit badkamer. Het geheel werd bekleed met ceder.

  • X

    Levenslang vakantie

    Aanpasbaar & levenslang wonen

    De originele woning bevatte nog een doorgang naar achter voor de melkboer met zijn kar, een stuk van de oude stalling & een opkamertje. De woning was echter al een paar keer verbouwd & de oude delen waren eerder een nadeel dan een origineel element. De woning diende te worden opengegooid. Meer licht & lucht. Compacter ook. Op het gelijkvloers kwam een ruime aanbouw met een leefkeuken & een zithoek. Op de verdieping werd het zadeldak opengeklapt. Beiden werden achteraan volledig beglaasd & kregen een kleine luifel met ingebouwde screens. Tussen de 2e verdiepingen werd een vide voorzien, zodat de leefruimte op het gelijkvloers contact heeft met werkplateau of atelierruimte bovenaan. Een ruimtescheidende kast verbergt slaapkamer, logeerkamer & badkamer. Deze kregen de feel van een vakantiehuis. In het kader van aanpasbaar/levenslang wonen werd op het gelijkvloers een sanitaire cel voorzien. De woning werd uitgerust met zonnecollectoren, vloerverwarming & een groendak.