BIO

In zijn architectuurstudies te Antwerpen & Diepenbeek legt Ken Dupont de nadruk op het menselijk aspect van wonen & stedenbouw. Van het afdak aan de voordeur tot groepswoningbouw. Ook volgt hij de opleiding bio-klimatisch bouwen in Schotland, iets wat later terug zal opduiken. In 2000 studeert hij af met een studie over hoe een bepaalde typologie van collectieve huisvesting het gedrag van de bewoners kan sturen of omgekeerd. Dit vooral in de overgang tussen publiek & privé. Wanneer werkt iets & wanneer niet?

Na ervaring op te doen op verschillende bureau’s start hij in 2003 DAM Architecten. In 2005 reeds verschijnen de eerste aanzetten om gezonder, energiebewuster & duurzamer te bouwen. Elke dag wordt er gewerkt aan het verder minimaliseren van de milieu-impact. LCA’s, circulariteit, demonteerbaarheid… worden belangrijk. DAM architecten wordt ook bouwpartner van VIBE. Om deze materie volledig te beheersen volgen enkele mensen van het kantoor het postgraduaat “Bio-ecologisch bouwen” van VIBE aan de Kaho St Lieven in Gent, een opleiding met -naast gezond bouwen- aandacht voor regionale & mondiale milieuproblematieken, duurzame stedenbouw en cohousing.  Collectieve woningbouw (vooral cohousing & alternatieve woonvormen) komt terug naar voor.

Die combinatie maakt dat wij biotopen of ecosytemen voor mensen creëren. Van kleine schaal (verbouwingen, eengezinswoningen, zorgwoningen, kangoeroewoningen…) tot grote schaal (cohousing, sociale woningbouw, stedenbouwkundige masterplans, haalbaarheidsstudies…). De opgebouwde expertise maakt DAM architecten een referentie voor mensen die meerwaarde zoeken & maatschappelijk relevant willen bouwen.

Enkele bouwpartners: Isoproc, Ecomat, Sidati, Mondian, Beneens, H3H, DeMuynck, Ecoverbo, Transforma, Eco-dé, ZET wonen, InHout, Ekologio, WDM Doordacht Renoveren, Fris in het Landschap, Gemeengoed, Samenhuizen vzw, Architects Unplugged (cohousing Land van AA), Denc! (cohousing Gumm), Archi4, Xenadvies, Ra-co, IR Ben Verbeeck, IR Stijn Boden…