dima
  • X

    In het schootsveld

    Verbouwing van een houten woning

    Deze woning met servitude bevindt zich in de nauwe straatjes van Oud Deurne aan het Rivierenhof. Gezien dit in het schootsveld van de oude Brialmontomwalling lag, werd het destijds opgetrokken in hout. Zowel het houten hoofdvolume als de recentere aanbouwen, waren in zeer slechte staat.

    Er is geopteerd om de koterij af te breken en te vervangen door een compact houten volume dwars op de woning, van scheimuur naar scheimuur. Vloerplaat & dak werden verschoven tov elkaar. Zo ontstaat achteraan een terras & vooraan een overdekte inkomzone als overgang met de straat. Tevens konden we ook de oude inkom/gang van het hoofdvolume bij het leefgedeelte nemen, waardoor deze breder werd & meer mogelijkheden geeft naar levenslang wonen. Het hoofdvolume zelf werd binnenin chirurgisch aangepakt; balk per balk. Aan de buitenzijde is het een moderne herinterpretatie van de oude woning en afgewerkt met horizontale gevelbeplanking in Ceder. De nieuwe achterbouw kreeg een vertikale gevelbeplanking met een dak in Padouk.

    De architectuur is strak en hedendaags maar toch warm en aaibaar. Door het gebruik van ecologische materialen (Celit, Pavatex, EPDM, Isofloc, Fermacell, groendak) is ze ook gezond en aangenaam. In een latere fase zullen energiezuinige technieken worden ingepast.

    Publicaties:

    -GVA bijlage 18 mei 2008,
    -Houtnieuws
    -Ecobouwers AN2100/04 …

  • Verbouwing van een houten woning

    Deze woning met servitude bevindt zich in de nauwe straatjes van Oud Deurne aan het Rivierenhof. Gezien dit in het schootsveld van de oude Brialmontomwalling lag, werd het destijds opgetrokken in hout. Zowel het houten hoofdvolume als de recentere aanbouwen, waren in zeer slechte staat.

    Er is geopteerd om de koterij af te breken en te vervangen door een compact houten volume dwars op de woning, van scheimuur naar scheimuur. Vloerplaat & dak werden verschoven tov elkaar. Zo ontstaat achteraan een terras & vooraan een overdekte inkomzone als overgang met de straat. Tevens konden we ook de oude inkom/gang van het hoofdvolume bij het leefgedeelte nemen, waardoor deze breder werd & meer mogelijkheden geeft naar levenslang wonen. Het hoofdvolume zelf werd binnenin chirurgisch aangepakt; balk per balk. Aan de buitenzijde is het een moderne herinterpretatie van de oude woning en afgewerkt met horizontale gevelbeplanking in Ceder. De nieuwe achterbouw kreeg een vertikale gevelbeplanking met een dak in Padouk.

    De architectuur is strak en hedendaags maar toch warm en aaibaar. Door het gebruik van ecologische materialen (Celit, Pavatex, EPDM, Isofloc, Fermacell, groendak) is ze ook gezond en aangenaam. In een latere fase zullen energiezuinige technieken worden ingepast.

    Publicaties:

    -GVA bijlage 18 mei 2008,
    -Houtnieuws
    -Ecobouwers AN2100/04 …