dima
  • X

    Passiefwoning de Molshoop

    Een passiefwoning die echt aan het milieu denkt, slorpt geen nieuwe bouwgrond op in het groen maar ent zich op een bestaande wijk (inbreiding). Passiefhuis “De Molshoop” werd gebouwd op een braakliggend stuk grond in een bestaande wijk, dicht bij centrumfuncties, openbaar vervoer, … Als overgang van de openbare ruimte naar de privé habitat voorzien we een grote overdekte inkom die meteen dienst kan doen als carport of speelruimte. In het kader van aanpasbaar/levenslang bouwen zijn de doorgangen, deuren, trappen, … breed gehouden. De ingewerkte deurmat is zo voorzien dat de wielen van een rolstoel een volledige rondgang maken en bij regenweer dus eenvoudig gedroogd kunnen worden. De structuur binnen is open en grotendeels aanpasbaar. Ondanks een strenge zonering kijk je van het gelijkvloers tot aan de nok. Wegens het programma en de stedenbouwkundige voorschriften, heeft de woning evenwel een minder compact “Vlaams” 9-13-17 profiel gekregen. Om dit volume passief te krijgen, zullen we enkele ecologische “zonden” moeten toestaan inzake het gebruik van ecologische materialen. Een voorwaarde hierin is wel bv de spouwisolatie met PUR-platen demonteerbaar geplaatst worden zodat de volgende generaties ze kunnen hergebruiken of recycleren. De woning wordt overal voorzien van valse plafonds zodat ook de technieken (ventilatiesysteem, electriciteit …) aanpasbaar en/of demontabel zijn. De ramen zijn exact gedimensioneerd om geniet te hebben van passieve zonnewinsten zonder oververhitting te krijgen. Eventuele overtollige warmte wordt afgevoerd naar het zwembad.

  • Een passiefwoning die echt aan het milieu denkt, slorpt geen nieuwe bouwgrond op in het groen maar ent zich op een bestaande wijk (inbreiding). Passiefhuis “De Molshoop” werd gebouwd op een braakliggend stuk grond in een bestaande wijk, dicht bij centrumfuncties, openbaar vervoer, … Als overgang van de openbare ruimte naar de privé habitat voorzien we een grote overdekte inkom die meteen dienst kan doen als carport of speelruimte. In het kader van aanpasbaar/levenslang bouwen zijn de doorgangen, deuren, trappen, … breed gehouden. De ingewerkte deurmat is zo voorzien dat de wielen van een rolstoel een volledige rondgang maken en bij regenweer dus eenvoudig gedroogd kunnen worden. De structuur binnen is open en grotendeels aanpasbaar. Ondanks een strenge zonering kijk je van het gelijkvloers tot aan de nok. Wegens het programma en de stedenbouwkundige voorschriften, heeft de woning evenwel een minder compact “Vlaams” 9-13-17 profiel gekregen. Om dit volume passief te krijgen, zullen we enkele ecologische “zonden” moeten toestaan inzake het gebruik van ecologische materialen. Een voorwaarde hierin is wel bv de spouwisolatie met PUR-platen demonteerbaar geplaatst worden zodat de volgende generaties ze kunnen hergebruiken of recycleren. De woning wordt overal voorzien van valse plafonds zodat ook de technieken (ventilatiesysteem, electriciteit …) aanpasbaar en/of demontabel zijn. De ramen zijn exact gedimensioneerd om geniet te hebben van passieve zonnewinsten zonder oververhitting te krijgen. Eventuele overtollige warmte wordt afgevoerd naar het zwembad.