• X

    Brutalisme

    Verbouwing van een rijwoning

    De woning was te klein & had geen zicht vanuit de leefruimte naar de keuken of de tuin. De tussenmuren werden gesloopt & er werd een nieuwe uitbouw voorzien. Op het gelijkvloers bevat die een open leefkeuken met een driedubbel schuifraam voor maximaal zicht op de tuin. Op de verdieping bevat de uitbouw een uitbreiding van de badkamer. Het geheel is opgetrokken in beton & metselwerk. Het gevelparament werd gestapeld. Het beton binnen werd bekist met planken & zichtbaar gelaten. In het bestaande gedeelte werd de plafondpleister afgekapt zodat ook hier de plankenstructuur in het beton zichtbaar werd & een loft-achtig effect ontstaat.

  • X

    Kangoeroewoning

    Koppelen van 2 woningen dmv een nieuwe uitbouw in kastanje

    Dit grote gezin had nood aan meer ruimte & had de opportuniteit om de aanpalende woning te kopen zodat daar de kinderen konden wonen & muziek beoefenen. De 2 woningen worden gekoppeld door een brede uitbouw achter de 2 woningen te plaatsen. Het dak loopt door aan de zijkant & overkapt meteen ook de servitudes aan elke kant. Dat is de informele inkom wanneer je aankomt met de fiets. De gehele constructie (kolommen, ramen, beplanking luifel) is opgetrokken in kastanjehout.

  • X

    Licht & lucht

    Verbouwing burgerwoning
    Zoals vele huizen had ook deze mooie herenwoning te lijden onder typische aanbouwen in slechte staat die licht & zicht wegnamen. Deze werden dan ook gesloopt. De originele structuur werd behouden maar de interne organisatie werd gewijzigd. Het bleek namelijk veel logischer de keuken onder te brengen in de smalle ruimte aan de straatkant, waardoor er een royale leefruimte kon gecreëerd worden aan de tuin. De woning moest open & licht zijn, maar tegelijkertijd knus & intiem. Dit werd opgelost dmv een vide van twee verdiepingen. Deze was mogelijk omdat we de badkamer op de verdieping verplaatsten naar de middelste ruimte op de verdieping, gelegen aan de master-bedroom. De ruimte bovenaan de vide is ingepalmd door de kinderen & doet dienst als speelplateau. Visueel & auditief blijft het contact met de leefruimte beneden behouden maar speelgoed moet niet opgeruimd worden als er bezoek komt.Door de glazen borstwering & achtergevel zie je recht in de kruinen van de bomen, waardoor het lijkt alsof ze hier in hun persoonlijk boomhut zitten.

    Publicaties
    -Vlaamse renovatiedag 2005
    -Gazet van Antwerpen

  • X

    Bel-etage hersteld

    Verbouwing van een bel-etage
    Zoals elke bel-etage bevond de leefruimte zich op de eerste verdieping waarbij men eerder over de tuin keek dan in de tuin. Op het gelijkvloers bevonden zich enkele bergingen achter de garage. Deze bergingen werden een knusse zithoek waarbij de stalen balken dmv een LED-strip werden omgevormd van zware structurele elementen naar lichtarmaturen. Achter de woning kwam een ruime vide met een leefkeuken & eetkamer aan de tuin. De verspringing vd achtergevel zorgt voor een soort luifel die oververhitting tegen gaat. De oude leefruimte op de eerste verdieping werd een speelruimte gekoppeld aan de nieuwe leefruimte/vide. Daardoor is er wel contact maar ligt het speelgoed niet in de weg & is eventuele rommel zelfs niet zichtbaar. Vooraan werd de ouderlijke slaapkamer ondergebracht met een eigen badkamer.

  • X

    Binnenstebuiten

    Ingrijpend verbouwen van een stadswoning
    Het gelijkvloers werd volledig vrijgemaakt & binnenstebuiten gekeerd. Ipv de klassieke binnenwanden werd vooraan 1 grote ruimtescheidend volume geplaatst waar je volledig rond kan lopen. Deze bevat vestiaire, wc, keuken … & verdeelt automatisch de ruimte in sas, traphal, keuken … Boeiender & goedkoper. Om licht te krijgen in de keuken werd het achterste deel vh plafond (vloer 1e ) weggenomen & een groot vertikaal bandraam gecreëerd in de achtergevel van het hoofdvolume. Achter het hoofdvolume werd een nieuwe uitbouw in hout voorzien. Op het gelijkvloers is dit leefruimte, op de verdieping is dit badkamer. Het geheel werd bekleed met ceder.

  • X

    Levenslang vakantie

    Aanpasbaar & levenslang wonen

    De originele woning bevatte nog een doorgang naar achter voor de melkboer met zijn kar, een stuk van de oude stalling & een opkamertje. De woning was echter al een paar keer verbouwd & de oude delen waren eerder een nadeel dan een origineel element. De woning diende te worden opengegooid. Meer licht & lucht. Compacter ook. Op het gelijkvloers kwam een ruime aanbouw met een leefkeuken & een zithoek. Op de verdieping werd het zadeldak opengeklapt. Beiden werden achteraan volledig beglaasd & kregen een kleine luifel met ingebouwde screens. Tussen de 2e verdiepingen werd een vide voorzien, zodat de leefruimte op het gelijkvloers contact heeft met werkplateau of atelierruimte bovenaan. Een ruimtescheidende kast verbergt slaapkamer, logeerkamer & badkamer. Deze kregen de feel van een vakantiehuis. In het kader van aanpasbaar/levenslang wonen werd op het gelijkvloers een sanitaire cel voorzien. De woning werd uitgerust met zonnecollectoren, vloerverwarming & een groendak.

  • X

    Shingelding

    Het gezin had nood aan meer ruimte. Achteraan was een uitbreiding niet mogelijk, aan de zijkant deed de ruimte tussen de 2 woningen dienst als autostaanplaats, welke men wenste te behouden. We hebben deze gepromoveerd tot carport door op de verdieping een compact volume tussen de 2 woningen te hangen. Vooraan herbergt deze een badkamer voor de ouders. Achteraan een slaapkamer met een mezzanine op de badkamer. Ondermeer om het gewicht te beperken, werd het geconcipiëerd met een houten skelet & bekleed met Celit, regelwerk & houten shingels. Eerlijk & zonder franjes, maar met een hoge aaibaarheidsfactor.

    Publicaties
    -HLN 15 januari 2011

  • X

    Super ecologisch

    Deze burgerwoning had dringend een ingrijpende verbouwing nodig. Het klassieke probleem van een oud dak & zolder, een afgeleefde achterbouw, een versleten keuken, een schamele badkamer. De aanpak is echter minder klassiek. Voor elke ingreep werd compromisloos de meest ecologische aanpak gekozen; kurken vloerisolatie, wandverwarming met leembezetting, intensief groendak waar ook de was gedroogd wordt… Er werd zelfs onderzocht om warmte vh douchewater te recupereren, water vd handenwasser te zuiveren & te hergebruiken, 2e hands sanitaire toestellen te kopen … Sommige zaken waren niet interessant, andere wel. Om dit gerealiseerd te krijgen werd een masterplan ontworpen met een gefaseerde uitvoering. Hierbij werd onder andere een overdekte inkom voorzien waar ook de bakfiets droog kan staan of de kinderen met stoepkrijt kunnen spelen. De vouwdeur in de nieuwe achterbouw kan volledig open & laat zo de leefkeuken doorlopen in de kleine stadstuin. De kinderen krijgen een eigen verdieping op zolder met een mezzanine (“boomhut”) onder het zadeldak. Deze is voorzien van dakramen die “at random” geplaatst zijn. Laag om er door te kijken, hoog om de sterren te zien.

  • X

    Architectura Povera

    Nieuw brutalisme

    Een eerder saai uitziende woning wordt met minimale ingrepen getransformeerd tot een loft waarbij alle ruimtes aan elkaar geregen worden tot 1 verrassend parcours rond de woning waarbij de gehele lengte & diepte voelbaar worden. Ruimte! Aan de buitenzijde valt dit amper te merken, waardoor de verrassing bij het binnenkomen des te groter is. Minder is meer. Zo kom je in de gang voorbij een raamopening dat duidelijk van de voormalige wc was. Verwarring. We laten ons niet verleiden tot opsmukwerk om de woning meer van deze tijd te maken. Integendeel, we cultiveren de banaliteit. Zo recyleren we de oude garagepoort tot schuifwand in de woning. Uit de context. Minimale ingrepen. Materiaalbesparend. Hergebruik. Ecologischer dus. Én economischer.
    De puntgevel wordt 3m verder gedupliceerd en vormt zo een uitbreiding op het gelijkvloers met overdekt terrasje & een beschut balkon aan de slaapkamer op de verdieping. Die elementen zorgen –ondanks de naakte aanpak- voor een warme, menselijke woning.

  • X

    Akkerzicht

    Verbouwing van een vrijstaande woning

    Een oude verkaveling met allemaal dezelfde woningen. De laatste woning van de straat. Daarna velden & bossen.

    De oude aanbouw met veranda was toe aan vervanging. We ontwierpen een compacte leefkeuken met een open zicht op de velden & de bossen, op een paard & een serre. Kwa gevel resulteerde dat in een soort C-vorm die zich opent naar het groen. Deze werd afgewerkt met Padouk.

    De onderzijde vormt stapsgewijs de overgang tussen de pas van de woning & de lager gelegen tuin.

    De bovenzijde wordt een luifel & gaat oververhitting tegen.

    Het geheel is opgetrokken in bio-ecologische materialen.