• X

    Nieuwbouw BEN-kangoeroewoning

    Ouders & dochter met gezin gaan samenwonen onder één dak. De ouders krijgen een integraal toegankelijke gelijkvloerse woning, dochter met gezin betrekt de verdiepingen met balkon & dakterras. De gemeenschappelijke traphal doet meteen dienst als omgekeerde vide waardoor de gezinswoning boven een rechtstreekse connectie krijgt met de tuin. Deze staat buiten het beschermd volume & is opgevat als een serre die passieve zonnewinsten opvangt. Het ambitieniveau ligt hoog. Een geothermische warmtepomp zorgt voor sanitair warm water, verwarming (1 ventilo-convector per unit) & ventilatie. De woning is opgevat als een ecologische, luchtdichte houtskelet met papiercellulose als isolatie waardoor we vlot een BEN-woning verkrijgen. De woning heeft een open plan met enkel 3 kolommen. Alle binnenwanden zijn niet-dragend zodat de woning kan aangepast worden naar een andere levensfase zonder structurele werken. Een ruimte scheidend kastelement verdeeld de woning in een dagzone & een nachtzone. Boven de kast is een horizontale schacht waar alle technieken voorbij komen. De paslat kan weggenomen worden om de technieken te onderhouden, te vervangen… Al deze ingrepen maken dat de woning voor een groot deel ook demontabel & dus recupereerbaar is.

  • X

    Black box 1

    Nieuwbouw gekoppelde eengezinswoning
    In het midden van de woning werd een volume gezet dat wc, vestiaire, berging & half-open keuken herbergt & waar je volledig rond kan lopen. Deze “black box” verdeelt de ruimte in een zitruimte vooraan & een eetruimte achteraan. Ook boven plooien de ruimtes zich rond een “black box” & kan je op verschillende manieren rondwandelen. Zo kan je van de slaapkamer via de dressing naar de badkamer & via de overloop terug. De master bedroom heeft een glazen wand aan de vide met open trap & biedt door de dubbel hoge ramen van de achtergevel zicht op de tuin. De buitenschil is opgetrokken in Ytong met ecologische muurisolatie van Knauf Ecose (zonder petroleumderivaten). De dakisolatie is papiercellulose (Isofloc). Er is vloerverwarming op een gascondensatieketel HR top & een balansventilatiesysteem.

  • X

    Black box 2 (dubbelwoonst)

    Nieuwbouw gekoppelde dubbelwoonst

    In het midden van de woningen werd een volume neergezet dat wc, vestiaire, berging & trap herbergt & waar je volledig rond kan lopen. Deze verdeelt de ruimte in een leefruimte achteraan & een keuken/ontbijthoek vooraan. Ook boven is de woning rationeel verdeeld in voor & achter. De inkompartij in de zijgevel is naar achter geplaatst & creëert zo een afdak waar je droog staat. De puntgevel in metselwerk loopt schuin naar achter door voor een zuivere vorm. De verdieping is opgevat als een grote zinken dakkapel of kijkdoos. Ook de garage is bekleed met quarts zink.

  • X

    Ruwe bolster

    Nieuwbouw gekoppelde eengezinswoning
    De zijgevel is schuin gezet & creëert zo een overdekt voorgebied. De inkom van de woning is meteen het centrum van de woning. De leefruimte plooit zich in U-vorm rond deze kern zodat de ruimtes aan elkaar hangen maar toch geborgenheid geven. Ook achteraan is er een overdekte buitenruimte zodat je toch buiten kan zitten wanneer het regent. De trap in het midden van de leefruimte loopt via een smalle sleuf tegen de muur naar boven & geeft zo vertikaliteit & hoogte. Boven zijn de verschillende kamers achter elkaar geordend. Een horizontaal bandraam komt in elke kamer voorbij & kadreert het landschap. Het lava-achtige gevelparament loopt met de puntgevel schuin naar achter toe voor een zuivere vorm. Het opgelegd profiel wordt verder afgewerkt met hout. Dat hout komt terug ter plaatse van de overdekte buitenruimtes. Zo blijft de ruwe bolster warm & aaibaar. Letterlijk warm blijft het door de Ytongwanden & een ecologische muurisolatie van Knauf Ecose. Doordat de plafonds niet bezet zijn is er minder materiaalverbruik (ecologisch & economisch).

    Publicaties
    -Mijn huis, mijn architect 2012

  • X

    Passiefwoning de Molshoop

    Een passiefwoning die echt aan het milieu denkt, slorpt geen nieuwe bouwgrond op in het groen maar ent zich op een bestaande wijk (inbreiding). Passiefhuis “De Molshoop” werd gebouwd op een braakliggend stuk grond in een bestaande wijk, dicht bij centrumfuncties, openbaar vervoer, … Als overgang van de openbare ruimte naar de privé habitat voorzien we een grote overdekte inkom die meteen dienst kan doen als carport of speelruimte. In het kader van aanpasbaar/levenslang bouwen zijn de doorgangen, deuren, trappen, … breed gehouden. De ingewerkte deurmat is zo voorzien dat de wielen van een rolstoel een volledige rondgang maken en bij regenweer dus eenvoudig gedroogd kunnen worden. De structuur binnen is open en grotendeels aanpasbaar. Ondanks een strenge zonering kijk je van het gelijkvloers tot aan de nok. Wegens het programma en de stedenbouwkundige voorschriften, heeft de woning evenwel een minder compact “Vlaams” 9-13-17 profiel gekregen. Om dit volume passief te krijgen, zullen we enkele ecologische “zonden” moeten toestaan inzake het gebruik van ecologische materialen. Een voorwaarde hierin is wel bv de spouwisolatie met PUR-platen demonteerbaar geplaatst worden zodat de volgende generaties ze kunnen hergebruiken of recycleren. De woning wordt overal voorzien van valse plafonds zodat ook de technieken (ventilatiesysteem, electriciteit …) aanpasbaar en/of demontabel zijn. De ramen zijn exact gedimensioneerd om geniet te hebben van passieve zonnewinsten zonder oververhitting te krijgen. Eventuele overtollige warmte wordt afgevoerd naar het zwembad.

  • X

    BEN-woning Bahnhove

    Een vergeten perceel aan de rand van het dorp. De opdrachtgever wilde zijn woning absoluut laten optrekken in prefabbeton. Aan de buitenzijde bekleed met geïsoleerde crépy & daardoor een frisse verschijning langs het treinspoor. Het witte volume is –na onderzoek naar de beste oriëntatie, passieve zonnewinsten etc- gekneed tot een dynamisch volume. De insprong aan de voordeur zorgt ervoor dat je droog staat.Achteraan gaat het oververhitting tegen & zorgt het ervoor dat het niet binnen regent. De uitstulping in de leefruimte creëert zowel buiten als binnen een extra hoekje.

    Aan de binnenzijde is het beton zichtbaar gelaten & kan het overdag warmte accumuleren om ’s avonds af te geven. Beneden is de woning geconcipiëerd als een open loft-achtige structuur. Boven is ze opgevat als een treincoupé. Vanuit de badkamer kan je wuiven naar de treinbestuurder. De woning is uitgerust met zonnepanelen, een warmtepomp, balansventilatiesysteem D, regenwaterrecuperatie …

  • X

    Low tech met passieve zonnewinsten

    Deze woning met bureau werd opgetrokken op een achterliggend terrein in het groen. De verdoken ligging maakte het mogelijk veel glas te voorzien zodat de bewoners letterlijk in het groen wonen. Het is de bedoeling dat het de beplanting op termijn zal fungeren als zonwering. In de winter laten de bomen de zon door. De glazen doos op het gelijkvloers heeft bijna een 360° zicht op het landschap (met pauwen & kippen), slechts onderbroken door enkele houten wanden.

    Binnen staan 3 evenwijdige dragende wanden als kamerschermen die de ruimtes definiëren. De ruimtes lopen wel in elkaar door. Tevens kan je binnen de woning op verschillende manieren van punt A naar B gaan. Via de trap in de vide van de leefruimte ga je via een speelhoek naar het slaapgedeelte, een gesloten doos in geïsoleerde crépy, opengewerkt aan de oostzijde zodat de ochtendzon kan helpen bij een aangenaam begin van de dag. Of hoe een moderne woning samenwerkt met de elementen van de natuur.
    De woning is uitgerust met zonnepanelen & zonnecollectoren (vloerverwarming), groen als zonnewering & een groendak.

    Publicaties:
    -Website Livios (schakel 54-1)
    -Het Nieuwsblad 29 mei 2010
    -Mijn huis, mijn architect 2009