dima
  • X

    Cohousing KORTRIJK

    Deze groep zocht een perceel in de stadsrand om geen verse grond aan te snijden & zodat ze dicht bij winkels & openbaar vervoer zouden wonen… De “Kop van Prado” vormt de overgang tussen het centrum & de omliggende wijken. Het project wordt een ankerpunt voor de wijk. We integreren ons gebouw in de buurt onder meer door een verlenging van de steeg onder ons gebouw. Kinderen kunnen zo veilig met de fiets passeren (“doorwaadbaarheid” van de plek). Aan de wat drukkere invalsweg krijgen de woningen hogerliggende ramen zodat een buffer ontstaat, analoog aan bel-etagewoningen. Aan de achterzijde zijn balkons & passerellen voorzien die toegang geven tot de woningen. Door die toegang via het binnengebied te voorzien, wordt interactie gestimuleerd. Het gebouw is een flexibele cascostructuur (voornamelijk houtskelet). Enkel de technieken (hernieuwbare energie, waterrecuperatie etc) zijn gemeenschappelijk. Om zoveel mogelijk groen binnengebied te bewaren, werd de gemeenschapsruimte (net als de parking) ondergronds voorzien. Deze is volledig beglaasd & geeft via een talud (schuif af, amfitheater) uit op het groene binnengebied. Daar wordt speelruimte voorzien, een moestuin, fruitbomen etc. Het gehele project streeft – zowel in zijn bouwproces als in zijn gebruik – naar een zo klein mogelijke ecologische impact. Daartoe werken we met ecologische & hernieuwbare materialen (LCA), recyclage (C2C), recuperatie, hernieuwbare energie… Dit was een wedstrijd waarbij we de 2e plaats haalden.

  • Deze groep zocht een perceel in de stadsrand om geen verse grond aan te snijden & zodat ze dicht bij winkels & openbaar vervoer zouden wonen… De “Kop van Prado” vormt de overgang tussen het centrum & de omliggende wijken. Het project wordt een ankerpunt voor de wijk. We integreren ons gebouw in de buurt onder meer door een verlenging van de steeg onder ons gebouw. Kinderen kunnen zo veilig met de fiets passeren (“doorwaadbaarheid” van de plek). Aan de wat drukkere invalsweg krijgen de woningen hogerliggende ramen zodat een buffer ontstaat, analoog aan bel-etagewoningen. Aan de achterzijde zijn balkons & passerellen voorzien die toegang geven tot de woningen. Door die toegang via het binnengebied te voorzien, wordt interactie gestimuleerd. Het gebouw is een flexibele cascostructuur (voornamelijk houtskelet). Enkel de technieken (hernieuwbare energie, waterrecuperatie etc) zijn gemeenschappelijk. Om zoveel mogelijk groen binnengebied te bewaren, werd de gemeenschapsruimte (net als de parking) ondergronds voorzien. Deze is volledig beglaasd & geeft via een talud (schuif af, amfitheater) uit op het groene binnengebied. Daar wordt speelruimte voorzien, een moestuin, fruitbomen etc. Het gehele project streeft – zowel in zijn bouwproces als in zijn gebruik – naar een zo klein mogelijke ecologische impact. Daartoe werken we met ecologische & hernieuwbare materialen (LCA), recyclage (C2C), recuperatie, hernieuwbare energie… Dit was een wedstrijd waarbij we de 2e plaats haalden.