dima
  • X

    Cohousing Land van Aa, Schorvoort/Turnhout

    Cohousing te Schorvoort/Turnhout voor shm DE ARK
    Eind 2016 won DAM architecten de wedstrijd voor een cohousingproject van zo’n 25 wooneenheden (huurders & kopers) van verschillende typologie + gemeenschappelijke delen. De 1e keer dat een shm een cohousing bouwt in België. Het project is dan ook weerhouden als pilootproject in het kader PROEFOMGEVING van de minister van Wonen. Dwz dat we kleiner proberen te bouwen dan de woonoppervlaktes uit de tabellen van de VMSW. De uitgespaarde vierkante meters brengen we samen in 1 collectieve “feestzaal” waar je verjaardagsfeestjes kan houden, samen kan eten of naar de voetbal kijken…. Zodoende overstijgt dit project het traditionele verhaal van sociale huisvesting. Bovenop het gemeenschapshuis worden nog extra wooneenheden geplaatst. Dit om kostenefficiënter te bouwen maar ook om een ankerpunt te vormen in de bocht van de Aa-beek & het fietspad vanuit het centrum van Turnhout.
    De wooneenheden worden verdeeld over 4 blokken die rond een gemeenschappelijke tuin staan & zich openen naar het landschap er rond. Elke privéwoning heeft zijn eigen buitenruimte die naadloos overloopt in het collectieve groen dat de bewoners zelf vorm geven, onder begeleiding van Studio K. Daarbij zal een moestuin niet ontbreken, evenals ontmoetingsplekken, speelruimte, wadi’s… De woningen zijn opgevat als doorzonwoningen & worden opgetrokken in houtskelet met papiercellulose als isolatie. Ze worden voorzien van vloerverwarming. Auto’s worden ondergronds geplaatst, de site zelf is autovrij. Hoe meer de bewoners aan autodelen doen, hoe meer ruimte er vrijkomt als atelier om samen dingen te doen. Een stimulans. September/oktober wordt de bouwaanvraag ingediend. Aansluitend wordt het project aanbesteed.

  • Cohousing te Schorvoort/Turnhout voor shm DE ARK
    Eind 2016 won DAM architecten de wedstrijd voor een cohousingproject van zo’n 25 wooneenheden (huurders & kopers) van verschillende typologie + gemeenschappelijke delen. De 1e keer dat een shm een cohousing bouwt in België. Het project is dan ook weerhouden als pilootproject in het kader PROEFOMGEVING van de minister van Wonen. Dwz dat we kleiner proberen te bouwen dan de woonoppervlaktes uit de tabellen van de VMSW. De uitgespaarde vierkante meters brengen we samen in 1 collectieve “feestzaal” waar je verjaardagsfeestjes kan houden, samen kan eten of naar de voetbal kijken…. Zodoende overstijgt dit project het traditionele verhaal van sociale huisvesting. Bovenop het gemeenschapshuis worden nog extra wooneenheden geplaatst. Dit om kostenefficiënter te bouwen maar ook om een ankerpunt te vormen in de bocht van de Aa-beek & het fietspad vanuit het centrum van Turnhout.
    De wooneenheden worden verdeeld over 4 blokken die rond een gemeenschappelijke tuin staan & zich openen naar het landschap er rond. Elke privéwoning heeft zijn eigen buitenruimte die naadloos overloopt in het collectieve groen dat de bewoners zelf vorm geven, onder begeleiding van Studio K. Daarbij zal een moestuin niet ontbreken, evenals ontmoetingsplekken, speelruimte, wadi’s… De woningen zijn opgevat als doorzonwoningen & worden opgetrokken in houtskelet met papiercellulose als isolatie. Ze worden voorzien van vloerverwarming. Auto’s worden ondergronds geplaatst, de site zelf is autovrij. Hoe meer de bewoners aan autodelen doen, hoe meer ruimte er vrijkomt als atelier om samen dingen te doen. Een stimulans. September/oktober wordt de bouwaanvraag ingediend. Aansluitend wordt het project aanbesteed.