• X

    Masterplan voor duurzame stedenbouwkundige ontwikkeling te G.

    De Vlaamse Bouwmeester en de Vlaamse minister van Welzijn lanceerden een oproep aan zorgverstrekkers voor de bouw van innovatieve zorginfrastructuur. Vijf pilootprojecten werden opgestart. Eén ervan was het voormalige bedrijfssite in het centrum van een dorp dat zal worden omgevormd tot een duurzame & inclusieve wijk met een 110-tal wooneenheden.  SpaceLab & DAM architecten maakten een masterplan met een mix aan grondgebonden woningen in begijnhoftypologie , appartementen & duplexen in een “Kerkschip”, zorgwoningen in een “waterburcht”… Een plek waar mensen op informele wijze voor elkaar zorgen. De parkeerplaatsen voor deelwagens worden ondergronds voorzien, de site zelf is autovrij. De “straten” & pleinen vormen doorsteken voorstappers & trappers tussen het centrum & de achterliggende wijk. Op de hoeken worden publieke functies voorzien: een kruidenier, fietsenmaker, strijkdienst, crèche, wijkverpleegster, boodschappenleverpunt. … De oude brouwerij wordt gerenoveerd tot café of buurthuis & zal zo een ankerpunt zijn in het sociale leven. Een dorp in een dorp.

  • X

    Masterplan voor duurzame stedelijke ontwikkeling te L.

    Samen met Fris in het landschap & SpaceLab ontwikkelde DAM architecten een masterplan voor een duurzame stedenbouwkundige ontwikkeling met zo’n 125 woningen aan de rand van een gemeente. Op vraag vd gemeente diende het hier om groepswoningbouw te gaan. De structuur werd bepaald door bestaande landschapselementen; weiden, grachten, afwatering, doorsteken… Dit resulteerde in de keuze om een soort dense dorpsstraat te creëren. De auto’s rijden aan de zijkant vd site in een ondergrondse garage. De site zelf is autovrij. De dorpsstraat krijgt een karrespoor met minimale verharding.  De bebouwing is een soort gemuteerde vierkantshoeve die uitwaaiert naar het landschap. Zo hebben alle woning zicht & toegang tot groen. Door de woningen dens te groeperen, blijft dat landschap (groen, water…) ook gevrijwaard.

  • X

    Onthaal, openluchtklas & vlonderpad Prov. domein Kessel Lo

    Op vraag van landschapsbureau Fris in het Landschap ontwerpen we een luifel voor onthaal, een openluchtklas & een vlonderpad. Het geheel is opgevat als een origami. Het vlonderpad komt zigzaggend door het bos & de kwel. Tpv de inkom van het park (trefpunt) richt het zich op & plooit het zich open naar het landschap. Het wijst de weg. Het schuine afdak geeft richting, dynamiek & beschutting. Het palenbos aan de overkant van de weg wordt gesampeld & is meteen de steun voor de luifel.

  • X

    Bijenhal educatieve tuin De Helix

    Op vraag van landschapsbureau Fris in het Landschap ontwerpen we een nieuwe bijenhal voor de Helix, een educatieve tuin voor de Vlaamse overheid. Naast de bijenkasten & een berging bestaat deze voornamelijk uit een lokaal om schoolkinderen de werking van een bijenkolonie te laten zien. Het moest niet alleen een afdak zijn & beschutting bieden, maar ook een uitnodigend architecturaal element in de tuin zijn, een prikkelende ervaring voor kinderen. De trechtervorm als landingsbaan voor bijen uit de eerste schetsen evolueerde tot een honingraat. De honingraat vind je terug op verschillende schaalniveau’s. Door een pivoterende deur met geperforeerd honingraatmotief komen de kinderen letterlijk binnen in de wereld van de bijen. De wanden worden opgebouwd uit “rammed earth”. Daarover plaatsen we een luifel met groendak. Alle materialen zijn bio-ecologisch.

  • X

    Het Harmonisch Albertpark

    In dit voorstel verenigen we het Antwerpse Albertpark, het Harmoniepark & het groen rond het Provinciehuis tot 1 groot park. De Elisabethlei wordt gesupprimeerd (enkel voor bewoners). Auto’s, trams & bussen rijden in twee richtingen rond het park via de Albertparkweg. Nog beter zou zijn ook deze te supprimeren & de baan onder het park te laten gaan. Zo kunnen kinderen veilig spelen. Twee compacte hoekgebouwen bouwen de straatwand (wachtgevel) af & leiden de mensen letterlijk het park in. Op het gelijkvloers voorzien we een sociale functie (bv. buurtlokaal voor ouderen) zodat er ook sociale controle is.

  • X

    Buurtlokaal Brilschans

    Een oud korfballokaal in het Brilschanspark te Berchem wordt omgebouwd tot een buurtlokaal met functies op wijkniveau. Jeugdverenigingen, buurtbewoners, lokale evenementen zoals Bar Brilschans… kunnen de infrastructuur gebruiken waardoor de sociale cohesie wordt bevorderd. De ingrepen zijn minimaal & ecologisch. Een groengevel kan al voldoende zijn om het lokaal om te vormen tot een aanlokkelijk trefpunt. Tegelijkertijd stelt het gebouwtje zich bescheidener op in het parklandschap.

  • X

    Filmhuis Klappei

    Filmhuis Klappei is ondergebracht in het oud politiebureau van de Klappeistraat in Antwerpen. Het prachtige gebouw uit 1875 was dringend aan renovatie toe. Wegens een beperkt budget & het feit dat de verbouwing steunt op vrijwilligerswerk, zou de verbouwing gefaseerd gebeuren. Al gauw bleek dat de organisatie van het gebouw niet logisch was. Daarom ontwikkelden we een masterplan dat ervoor zorgt dat alles in een groter geheel kadert. Een eerste belangrijke ingreep was het herpositioneren van zaal 2. Daardoor wordt deze ruimte een volwaardige filmzaal en heeft ze een grotere capaciteit. Later zal zaal 1 achteraan op het gelijkvloers verwisseld worden met het café, dat qua proportie beter is om een filmzaal in onder te brengen. De zalen zullen dan boven elkaar gelegen zijn wat qua technieken, gebruik, isolatie, veiligheid… duidelijk voordelen oplevert. Hierdoor komt achteraan een grotere ruimte vrij om een café te installeren, geënt op de binnenkoer. Deze ruimte heeft uitbreidingsmogelijkheden zodat ze mee kan groeien met de populariteit van het Filmhuis. Project ism Geert Desmet (GiDS architectenbureau)