• X

  Onthaal, openluchtklas & vlonderpad Prov. domein Kessel Lo

  Op vraag van landschapsbureau Fris in het Landschap ontwerpen we een luifel voor onthaal, een openluchtklas & een vlonderpad. Het geheel is opgevat als een origami. Het vlonderpad komt zigzaggend door het bos & de kwel. Tpv de inkom van het park (trefpunt) richt het zich op & plooit het zich open naar het landschap. Het wijst de weg. Het schuine afdak geeft richting, dynamiek & beschutting. Het palenbos aan de overkant van de weg wordt gesampeld & is meteen de steun voor de luifel.

 • X

  Bijenhal educatieve tuin De Helix

  Op vraag van landschapsbureau Fris in het Landschap ontwerpen we een nieuwe bijenhal voor de Helix, een educatieve tuin voor de Vlaamse overheid. Naast de bijenkasten & een berging bestaat deze voornamelijk uit een lokaal om schoolkinderen de werking van een bijenkolonie te laten zien. Het moest niet alleen een afdak zijn & beschutting bieden, maar ook een uitnodigend architecturaal element in de tuin zijn, een prikkelende ervaring voor kinderen. De trechtervorm als landingsbaan voor bijen uit de eerste schetsen evolueerde tot een honingraat. De honingraat vind je terug op verschillende schaalniveau’s. Door een pivoterende deur met geperforeerd honingraatmotief komen de kinderen letterlijk binnen in de wereld van de bijen. De wanden worden opgebouwd uit “rammed earth”. Daarover plaatsen we een luifel met groendak. Alle materialen zijn bio-ecologisch.

 • X

  Het Harmonisch Albertpark

  In dit voorstel verenigen we het Antwerpse Albertpark, het Harmoniepark & het groen rond het Provinciehuis tot 1 groot park. De Elisabethlei wordt gesupprimeerd (enkel voor bewoners). Auto’s, trams & bussen rijden in twee richtingen rond het park via de Albertparkweg. Nog beter zou zijn ook deze te supprimeren & de baan onder het park te laten gaan. Zo kunnen kinderen veilig spelen. Twee compacte hoekgebouwen bouwen de straatwand (wachtgevel) af & leiden de mensen letterlijk het park in. Op het gelijkvloers voorzien we een sociale functie (bv. buurtlokaal voor ouderen) zodat er ook sociale controle is.

 • X

  Buurtlokaal Brilschans

  Een oud korfballokaal in het Brilschanspark te Berchem wordt omgebouwd tot een buurtlokaal met functies op wijkniveau. Jeugdverenigingen, buurtbewoners, lokale evenementen zoals Bar Brilschans… kunnen de infrastructuur gebruiken waardoor de sociale cohesie wordt bevorderd. De ingrepen zijn minimaal & ecologisch. Een groengevel kan al voldoende zijn om het lokaal om te vormen tot een aanlokkelijk trefpunt. Tegelijkertijd stelt het gebouwtje zich bescheidener op in het parklandschap.

 • X

  Filmhuis Klappei

  Filmhuis Klappei is ondergebracht in het oud politiebureau van de Klappeistraat in Antwerpen. Het prachtige gebouw uit 1875 was dringend aan renovatie toe. Wegens een beperkt budget & het feit dat de verbouwing steunt op vrijwilligerswerk, zou de verbouwing gefaseerd gebeuren. Al gauw bleek dat de organisatie van het gebouw niet logisch was. Daarom ontwikkelden we een masterplan dat ervoor zorgt dat alles in een groter geheel kadert. Een eerste belangrijke ingreep was het herpositioneren van zaal 2. Daardoor wordt deze ruimte een volwaardige filmzaal en heeft ze een grotere capaciteit. Later zal zaal 1 achteraan op het gelijkvloers verwisseld worden met het café, dat qua proportie beter is om een filmzaal in onder te brengen. De zalen zullen dan boven elkaar gelegen zijn wat qua technieken, gebruik, isolatie, veiligheid… duidelijk voordelen oplevert. Hierdoor komt achteraan een grotere ruimte vrij om een café te installeren, geënt op de binnenkoer. Deze ruimte heeft uitbreidingsmogelijkheden zodat ze mee kan groeien met de populariteit van het Filmhuis. Project ism Geert Desmet (GiDS architectenbureau)